activiteiten

LOGO DIVI 250x110

Kunstmuseum 

Op stap met de museumplusbus!

Donderdag 23 juni om negen uur ’s morgens verzamelen op het Kerkplein voor een dagje naar het Kunstmuseum in Den Haag met de museumplusbus van de Vriendenloterij. Geen paniek toen de bus daar niet bleek te staan, gewoon even verder kijken dan je neus lang is en jawel, de bus stond klaar in de Poststraat. Met 43 senioren erin vertrok de bus tegen half tien naar De Haag. Tegen half twaalf bereikten we het restaurant van het Kunstmuseum. Run op het toilet, kopje koffie, een paar broodjes als lunch en dan werd het gezelschap -om het voor de begeleiders beheersbaar te maken- in drie groepen gesplitst.

Op naar het museum dus, waar een groot aantal sinds begin 1900 zuinig bewaarde posters in Jugendstil geëxposeerd werd. Een en ander werd duidelijk toegelicht, waarna er nog best wel ruimte was om andere collecties te bekijken zoals die van Piet Mondriaan met bijvoorbeeld zijn onvoltooide ruitvormige “Victory Boogie Woogie”. In 1997 werd dit werk met steun van de Nederlandse Bank voor 82 miljoen gulden aangeschaft. Belachelijk veel zou je zo denken, maar in 2018 werd de waarde ervan geschat op 58 miljoen euro, geen slechte investering dus. Met de veelzijdige kunstcollecties van het museum had je natuurlijk veel te weinig tijd om van alles en nog wat te bekijken. Maar de in de kelder uitgestalde collectie Chinees porselein uit de gouden eeuw, aangevuld met een imposante hoeveelheid Delfts Blauw aardewerk was echt meer dan de moeite waard. Hoewel, in de binnentuin was het ook goed vertoeven, daar konden de vermoeide voetjes weer in conditie komen voor de terugreis.

Zoals afgesproken vertrok de bus stipt om drie uur, iedereen was aanwezig en na twee-en-een-half uur had chauffeur Frits ons na deze geslaagde excursie veilig door het drukke verkeer weer veilig in Obdam afgeleverd. Uit de koele aircosfeer in de bus stappen op de zonovergoten Handelskade was trouwens best nog wel een dingetje hoor!